K R A T K A . . N A V O D I L A
Kratka navodila
Za sajenje in vzgojo Ameriških Borovnic

Osnovne značilnosti: za rast potrebujejo kisel substrat, enakomerno vlažnost in malo gnojenja. Dobro prenaša mraz, slabše pa visoke temperature nad 30˙C.
Slabo prenaša zapleveljenost! Za rast rabi sončno lego.
Ob dobri oskrbi daje, 1,5m-2m visok grm, 5 in več kg borovnic.
Sajenje: Sadimo običajno 3-letne sadike v jame ali jarke. Jama naj bo premera 80cm in globoka 50cm. V jamo damo najprej 20cm smrekovih ali borovih vej, na to pa 10 cm substrata, 2 pesti kislega NPK ter pokrijemo s 5cm substrata, da korenine ne pridejo direktno v stik z gnojilom, postavimo sadiko in zasujemo s substratom. Jama naj bo ob straneh obložena s plastiko ali podobnim materialom, da ločimo kisli substrat od okoliške zemlje. Substrat naj bo sestavljen iz ½ šote, ¼ žaganja in ¼ sekancev ali lubja. Možne so tudi druge kombinacije z gozdno zemljo izpod iglavcev skupaj z iglicami in storži, kokosova vlakna ipd. Žaganje, sekanci oziroma lubje pa naj bo od iglavcev.
Gnojenje: Ameriška Borovnica je skromna rastlina! Letno rabi: v jeseni po odpadanju listja 1 slabo pest (do 8dag) NPK, spomladi pa 3x po 1 slabo pest Amonsulfata. Prvič tik pred cvetenjem in še 2x na 14 do 20 dni. Vedno pred dežjem oziroma zalivanjem. Ne pretiravajte, da ne zažgete korenin!
Priporočeno je mulčenje ali zastiranje z lubjem ali sekanci. Sadika naj bo dvignjena nad okolico, da se voda ne steka v jamo.
Obrezovanje: prvi dve leti odrežemo le polomljene in spodnje viseče veje. Starejše grme pomlajujemo tako, da izrežemo stare, izrojene veje, mlade prenizke veje in veje iz sredine, da je grm zračen.
Zalivanje: Pravilo je, nikoli suh grm in nikoli v vodi. Voda naj bo deževnica ali postana voda. Substrat naj bo vedno enakomerno vlažen.
Bolezni in škodljivci: V mokri pomladi so možne okužbe z glivičnimi boleznimi, npr.: monilija, botritis ipd.. Zatiramo z ustreznimi fungicidi, predvsem ekološkimi. Preventivno škropimo jeseni, ko večina listja odpade, z bakrovimi pripravki. Zgodaj spomladi (februar – začetek marca) tretiranje ponovimo. Hud škodljivec je plodova vinska mušica, ki zalega jajčeca v zrele plodove, ki nato propadejo. Zatiramo jo z vabami ali z Laserjem.
Natančnejša navodila dobite pri sadjarjih, kjer ste sadike kupili.